8 Nisan 2014 Salı

Kenini Pazarlama Sanatı


İş görüşmeleri, karşılıklı mülakattan çok adayın kendisini pazarlama süreci olarak geliyor bana.

Sonuçta hemen hemen tüm başvurularda benzer cv ler geliyor. Olay mülakata gelince de, aday kendisini ne kadar iyi pazarlayıp satabiliyorsa o kadar işi kapmaya yakın oluyor. Çevremde gördüğüm yada kendi arkadaşlarımda bizzat şahit olduğum bir durum bu. Kişi aslında hiç de bahsettiği kriterlere uymuyor, cv de belirttiği nitelikleri taşımıyor olabilir. Ancak mülakat esnasında kendisini öyle bir pazarlıyor ki, ik cı da çok yetkin değilse adayı işe alıyor. Asıl süreç de bundan sonra başlıyor elbet.




Nitelikli eleman olarak işe alan firma, ciddi beklentilere giriyor ve bu konuda bireye baskı uyguluyor. İstenen nitelikleri taşımayan personel bu durumun ağırlığıyla sıkıntılı günler geçiriyor, yeterli performansı gösteremiyor. Bu durumda yanlış göreve atanan yanlış personel, hem firmaya hem de kişiye zarar veriyor. İş gücü kaybı oluyor bir noktada.

İk nın adayı doğru çözümleyememesi nelere yol açıyor işte. Sonuçta ben de ik uzmanı değilim ancak bir çalışan olarak ve etrafımda gördüklerimi ele aldığımda durum bu malesef.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder